Svagt riksdagsresultat i starka kommuner måste bli en väckarklocka


Obs! Detta inlägg skrevs före 2018-06-29. Fram till dess var jag aktiv i Liberalerna, partiet som innan dess hette Folkpartiet. Texten kan förstås vara intressant ändå, men det kan vara bra att veta. Varför jag sedan gick med i Socialdemokraterna kan du läsa här.


De tre starkaste fp-kommunerna utanför storstadsregionerna i höstens val var Skinnskatteberg, Landskrona och Dorotea. Här fick vi sammanlagt 7853 röster i kommunalvalet. Endast en fjärdedel av dessa valde att rösta på folkpartiet i riksdagsvalet. Vi tappade alltså tre fjärdedelar av våra väljare på vägen mellan kuvertet för kommun- och riksdagsval.

Diagrammet visar samtliga kommuner utanför storstadsregionerna där vi nådde över 10 procent i kommunalvalet*
Diagrammet visar samtliga kommuner utanför storstadsregionerna där vi nådde över 10 procent i kommunalvalet*

Om vi bara tittar på de fantastiska kommunvalsresultaten på mellan 16 och 30 (!) procent lurar vi alltså oss själva. Även där fp har starka och tydliga lokala företrädare som gör fantastiska val drar väljarna slutsatsen att folkpartiet på riksnivå inte är för dem.

De ljusblå valkretsarna i bilden ovan har vi förlorat sedan 2006.
De ljusblå valkretsarna i bilden ovan har vi förlorat sedan 2006.

Ska vi kunna bli ett parti för hela landet igen måste valanalysen ta fasta på detta. Utvecklingen förskräcker.

2006 hade folkpartiet riksdagsmandat i 21 valkretsar. 2010 tappade vi två och landade på 19.  Nu är vi nere på 14, vilket innebär att vi inte har mandat i ens hälften av riksdagsvalkretsarna. En titt på kartan här intill visar att vi blivit ett storstadsparti, eller i alla fall ett parti för tätbebyggda trakter.

Men problemet är alltså inte bara att vi tappar valkretsar, utan att vi inte lyckas i riksdagsvalet ens i kommuner där vi är starka lokalt. Diagrammet ovan visar tydligt att starka kommunresultat inte hjälper tillräckligt i riksdagsvalet.

Snittet för de 18 kommuner utanför storstäderna* där vi nådde över 10 procent i kommunalvalet låg på 14,2 %. Det är utan tvekan mycket bra. Snittet i riksdagsvalet i samma kommuner var bara 5,9 %. Det starka lokala valresultaten ger alltså inte särskilt stor effekt på riksdagsvalet.

Den viktigaste frågan att ställa i Dorotea, Skinnskatteberg, Landskrona och andra framträdande fp-kommuner är alltså inte ”Hur gjorde ni?” utan ”Vad fattas för att ni ska kunna lyckas i riksdagsvalet?”. Ska vi bli ett parti för hela landet är det frågan vi måste ha svar på.

Min egen slutsats är att våra rikspolitiska budskap, berättelser och sättet att framföra dem inte varit relevanta för tillräckligt många väljare.

*Övriga kommuner där vi nådde över 10 procent i kommunalvalet var: Täby, Danderyd, Upplands-Bro, Lund, Vallentuna, Lomma och Mölndal.


Du har läst ett gammalt inlägg, se information överst på sidan.