Gula fackföreningar – ett tecken i tiden?

Kanske läste någon igår i DN om strippklubben som tecknat kollektivavtal med en yttepytteliten nystartad fackförening? Arbetsmiljöverket har underkänt upplägget som åtminstone ser ut att syfta till att genom en låtsasfackförening kunna kringgå lagar om arbetstider. Ett fackförbund som startas och drivs i arbetsgivarens syfte brukar kallas för ”gul”.

Nu är det är faktiskt inte bara i en så obskyr verksamhet som strippklubbar som det börjar synas tecken på ”gula fackförbund”, alltså fackförbund som syftar till att gagna arbetsgivaren och motverka arbetarnas inflytande på löner eller andra villkor. I veckan släppte näringslivets forskningsinstitut Ratio en rapport där de för ett resonemang som leder tankarna i samma riktning. Kolla in det här:

Ur Ratios rapport ”Vilken effekt har anställningsskydd på produktivitet?”.

Ratio konstaterar alltså att företag som ger medarbetarna de fördelar som kommer av ett kollektivavtal själv får fördelar av att mer flexibelt kunna förhandla om lösningar. Detta menar Ratio skapar en orättvisa mot företag utan kollektivavtal som inte kan utnyttja samma flexibilitet.

Ratio föreslår därför att parter på arbetsmarknaden tecknar en ny sorts kollektivavtal som ger arbetsgivarna önskad flexibilitet men där ”lön, arbetstidens förläggning, tjänstepension, sjukförsäkringar med mera lämnas därhän”.

Läs igen. Vi inser nog att här krävs ett gult fackförbund.

Att dagens parter skulle teckna nya avtal där arbetstagarsidan ensidigt släpper sina fördelar är såklart önsketänkande från rapportförfattaren. Och att det här står i en underlagsrapport till regeringens Produktivitetskommission är en smula uppseendeväckande.

Aktörer som faktiskt kan arbetsmarknaden riktade hård kritik mot rapporten i SvD. Där kom också en replik från Ratio.

SvD:s rubrik på debattartikel från fackliga debattörer från förbund inom SACO, TCO och LO.