Hanif Bali fick snabbt ta bort sina tweets med erbjudande om ekonomiskt stöd till riksdagsledamöter i centerpartiet om de skulle byta sida inför en eventuell statsministeromröstning. En prestigeförlust kanske, men antagligen inte jättestor. Den moderata partiledningen torde ha förstått budskapet. Att fokusera på användningen av det retoriska tricket “jag skämtade bara” är ett misstag. Det är naturligtvis sant att greppet att hävda ”skämt” eller ”illvillig tolkning” när kritiken kommer är ett problem i den offentliga debatten, som Max Sjöberg skrev i DN. Det är också sant att det är “olämpligt av en riksdagsledamot att antyda att man kan handla med åsikter och sympatier”, som en statsvetare sade i GP. Båda missar det kanske viktigaste:
Det var en maktdemonstration.
Bali visade sin hur stor makt han har. Makt över de egna följarna. Makt som följer av den ekonomiska styrka han därmed besitter.
“Vi fick ihop två miljoner på en helg”, skrev han. Det motsvarar gissningsvis ungefär en sjättedel av Liberalernas valbudget. Inget parti kan ignorera det. Alla partier påverkas, men såklart mest de där enskilda kandidater med sådana muskler bygger sig en egen maktbas.
En som förutspått utvecklingen är den konservative debattören och tidigare Timbro-mannen Roland Poirier Martinsson. I vintras skrev han om hur den anständige republikanen John McCain gjorde misstaget att liera sig med Sarah Palin inför presidentvalet 2008. Det gav teparty-rörelsen stort inflytande, något som till slut i praktiken slet sönder det republikanska partiet. Poirier Martinsson varnade för en utveckling där Ulf Kristersson gör samma misstag och lierar sig med det han beskrev som “Sverigedemokraternas tepartyrörelse och de kulturkrigiska kristdemokraterna”. Resultatet skulle kunna bli att moderaterna vinner valet 2022, men hålls gisslan i fyra år.
“Ett maktlöst parti med formell makt, där kraften ligger hos medlemmar som på en sekund byter ut Kristersson mot Hanif Bali om de inte får som de vill – omedelbart.”
Roland Poirier Martinsson i Aftonbladet 2020-12-09.
Ser vi det redan hända? Hanif Bali budskap gick i alla fall med säkerhet fram. Inte bara i moderaterna utan också i andra partier.
Hur svensk politik kommer att utvecklas de närmaste åren kommer bero mycket på hur partierna hanterar en handfull framgångsrika och välfinansierade influencers på högerkanten och deras – ofta arga – följarskaror.