Den svenska högermannen och IQ-argumentet

Apropå den där fylle-tweeten om IQ och invandring… Två saker som jag lärt mig sedan jag började följa en del svensk och amerikansk alternativhöger efter mordet på Jo Cox för fem år sedan:

  • det som sprids i amerikansk alt-right dyker snart upp i svensk
  • en del av det som sprid i amerikansk alt-right dyker lite senare tyvärr också upp i etablerad svensk höger

Det gäller symboler (ok-tecken, mjölk, grodor), uttryck (godhetssignalering, MSM) och argument. Jag förvånades därför tyvärr inte av att en etablerad svensk högerman i veckan drog ”invandrare har lägre IQ”-kortet. The Guardian skrev om The unwelcome revival of race science våren 2018 när Molyneux, som jag följde, och andra rasade igång om detta. (Lång och intressant text i Guardian!)

Att den amerikanska alternativhögern drivit frågan har varit tydligt under flera år och blev till slut den antagligen tyngsta orsaken till att en alt-right-personlighet som Stefan Molyneux stängdes av från twitter, youtube och andra plattformar.

Hösten 2018, några månader efter Guardians artikel, började Youtubes roll i sammanhanget att uppmärksammas. Det dröjde dock till 2020 innan Youtube agerade.

Visst, tankegodset kan ha uppstått i högermannens huvud efter för många öl och dåligt humör, men det är svårt att frigöra sig från tanken att det amerikanska inflytandet haft betydelse. Det finns i alla fall goda skäl att hålla ögonen på utvecklingen i internationell alt-right.