Amorteringskrav slår hårt mot unga


Obs! Detta inlägg skrevs före 2018-06-29. Fram till dess var jag aktiv i Liberalerna, partiet som innan dess hette Folkpartiet. Texten kan förstås vara intressant ändå, men det kan vara bra att veta. Varför jag sedan gick med i Socialdemokraterna kan du läsa här.


ds20150622Samma politiker som tycks livrädda att dra in köpkraft motsvarande en eller två procent av räntan på våra bolån tänker glatt och obekymrat genom ett amorteringskrav dra in köpkraft motsvarande två procent av hela lånet för nya bolån.

Nog för att amortering är ett sparande och ränta en utgift, men när räkningarna ska betalas i slutet av månaden handlar det faktiskt om hur mycket pengar som finns kvar på kontot. Med ett amorteringskrav på 2 procent av lånesumman blir det stora pengar som ska ut varje månad, och som systemet är tänkt att fungera drabbar det främst unga och andra som är nya på bostadsmarknaden. Risken är också stor att ett amorteringskrav bromsar rörligheten ytterligare. Om detta skriver jag tillsammans med riksdagsledamot Maria Weimer i Dagens Samhälle.

Att minska ränteavdraget med 2 procentenheter vore mycket rimligare:

  • Det slår lika för alla som har bolån, utan några tröskeleffekter
  • Neutralt mellan generationer
  • Det ger pengar till statskassan

Och innan jag går vidare: Ja. Jag tycker att man fortfarande ska få dra av räntekostnader mot andra kapitalintäkter. Det som är udda nu är att man får dra av räntekostnader mot tjänsteintäkter. Det systemet borde fasas ut.

Troligen är det samtliga partiers vurm för ”kärnväljare i villa, radhus och bostadsrätt” som låst frågan, men att ens se amorteringskravet som ett alternativ för att ”kyla ner” bostadsmarknaden är märkligt. Med det förslag som finansinspektionen diskuterade handlar det om mycket större pengar än ränteavdragen för de som är nya på bostadsmarknaden. Med dagens ränteläge sådär 30 gånger så mycket. Eftersom förslaget bara ska gälla nya bolån slår det också mycket ojämnt. Hårdast drabbas unga som behöver komma in på bostadsmarknaden. Dessutom kommer det att fungera som ytterligare en broms på rörligheten på bostadsmarknaden.

 

 


Du har läst ett gammalt inlägg, se information överst på sidan.