It’s the blockpolitiken, stupid!


Obs! Detta inlägg skrevs före 2018-06-29. Fram till dess var jag aktiv i Liberalerna, partiet som innan dess hette Folkpartiet. Texten kan förstås vara intressant ändå, men det kan vara bra att veta. Varför jag sedan gick med i Socialdemokraterna kan du läsa här.


Kraftigt avståndstagande mot händelserna i Hässleholm från ledande liberaler. Bra. Men jag vill ställa frågan varför situationen uppstod? Jag är rädd att vi kommer se mer av detta eftersom det är en konsekvens av blockpolitik i allmänhet och liberalers beröringsskräck med sossar i synnerhet.

tt-hassleholm

 

Idag driver vi en linje av stenhård blockpolitik och vår strategi inför valet går i huvudsak ut på att locka över missnöjda moderater. Analyserna visar att de ligger närmast oss. Den väletablerade vattna-där-det-växer-strategin regerar fortfarande i kampanjsammanhang. Egentliga grepp för att locka väljare över från andra sidan blockgränsen är sällsynta.

Jag är rädd att effekten blir att fler av oss liberaler därför kommer hamna i situationer som den i Hässleholm. Moderaterna trycker på för att få styra och eftersom vår huvudprioritering är att hålla ihop alliansen hamnar vi till slut i en diskussion om någon form av beroende av SD. Så ser det sedan ett drygt år ut i Gävle (där alliansen är mindre än de rödgröna och styr tack vare aktivt SD-stöd), och igår togs det en nivå till i Hässleholm.

Jag tror att väljaren fattar det här. Alltså att partier som saknar strategi för egen majoritet och samtidigt vägrar titta över blockgränsen förr eller senare trasslar in sig med SD.

Den som vill bryta detta gör bäst i att skaffa sig egen handlingsfrihet för att inte stå så inmålad i allianshörnet att det saknas alternativ. Mina tips:

  • Lär känna några på andra sidan. Det är inte så svårt! Börja på promenaden till parkeringen efter mötet. Erbjud någon skjuts hem.
  • Skruva ner tonen mot de rödgröna i nästa debattinlägg. Bränn inte broar i onödan.
  • Fika med en sosse.
  • Läs noga gemensamma alliansutspel och begär att systemkollapshögerns språkbruk stryks innan du skriver under.
  • Gå dit moderater inte går.
  • Lyssna på ett föredrag på ABF eller Naturskyddsföreningen.
  • Träffa lite lokala fackföreningar.
  • Ät lunch med en miljöpartist.

flyktingutspelDe liberala krafterna måste vara starka och stå på egna ben, oavsett samarbete. Så visa moderaterna att du är lite hard-to-get. Hitta en fråga och gör ett gemensamt utspel över blockgränsen. Det räcker med en liten. Dina moderatkompisar blir sura, men min egen erfarenhet är att det blir få negativa reaktioner från annat håll.

 


Du har läst ett gammalt inlägg, se information överst på sidan.